Ronnie rig of spinner rig

1536

De spinner rig ook wel ronnie rig of Gyro Rig genaamd is een effectieve manier van vissen met pop-ups. Door het draaivermogen is de inhaking erg agressief van de ronnie of spinner rig. Mits goed uitgebalanceerd danst de ronnie op de ondergrond. Met een stukje putty (kneedlood) wat je op het rubbertje zet wat op de haaksteel/wartel zit kun je de montage perfect balanceren. Zorg ervoor dat je het lood niet te zwaar maakt, de ronnie montage moet met pop-up rustig naar de bodem zakken.

Met de ronnie rig kun je een pop-up kort boven de bodem presenteren waarbij door het balanceren de pop-up ook nog eens aandacht trekt van rond azende karpers.

Onderlijn montage ronnie rig

Voor de onderlijn montage kun je een krimp tang gebruiken wat het maken van de ronnie kinderwerk maakt althans als je de kant en klare setjes van bijvoorbeeld Gardner koopt. Als onderlijn materiaal gebruik je een stugge variant bijvoorbeeld Boom van korda. Je maakt een lusje waar je een krimp (maatje 6) op schuift, je haalt vervolgens de onderlijn door de wartel van de ronnie en schuift het einde van het onderlijn materiaal door de krimp. Met een krimp tang druk je de krip goed aan waarna je vervolgens het overtollige materiaal afknipt en een bolletje er aan brand met een aansteker.

Vaak zit er een warteltje gemonteerd op de haak waarmee je met bait floss je pop-up kunt bevestigen. Eventueel kun je het rubbertje verwijderen en het warteltje eraf knippen. Vervolgens schuif je een bait screw (schroefje waarop je het aas kan draaien) op de haak en zet het rubbertje weer terug. Aan de andere kant kun je met de krimp tool ook een lus maken die je vervolgens aan je quick Change Swivel kan bevestigen van je lood montage.

De kant en klare ronnie van Gardner is mijn persoonlijke favoriet. Hieronder een aantal video’s over de ronnie / spinner montage die je effectief kan inzetten met pop-ups.