Keuzestress welke rig montage moet ik gebruiken om succesvol te karpervissen

1453

In de media is er al veel geschreven over rigs en montages om de gevinde units uit het water te takelen. Karpervissen lijkt door de enorme hoeveelheid (commerciële rigs) een wetenschap te zijn. Als beginnende karpervisser zie je al snel de bomen niet meer door het bos aan verschillende adviezen waarbij vaak de ene leverancier een andere naam gebruikt voor een zelfde rig als de andere. Als (beginnende) karpervisser kun je nachten wakker liggen met keuzestress.

In deze serie artikelen over rigs en montages nemen we je mee in de wondere wereld van montages. Motto hou het eenvoudig maar wel vis-veilig!

Het allerbelangrijkste is je stekkeuze, als je de vis gevonden hebt is je rig keuze van ondergeschikt belang. In principe haak je de karper als hij op je aas zit en honger heeft met alle rigs mits goed toegepast. Hou het simpel en vis met een rig montage waarmee je vertrouwen hebt, met veel wisselen van systemen vang je meestal niet meer vis maar raakt je portemonnee wel leeg..

Mark Hofman maakte vorig jaar een video over de rig waar hij het meeste mee viste, de video is hieronder te bekijken.

Het artikel gaat verder onder de video.

Mark Hofman laat de rig zien waar hij 70% van zijn vissen in 2018 ving. (en dat was een aardig net vol)

De karper montages

De meeste karpervissers vissen met een voorslag of leader tussen de hoofdlijn en de rig. De leader is vaak van leadcore gemaakt. Het grote voordeel van een leadcore leader is het zinkende vermogen, de gecamoufleerde kleuren en sterkte. Een leader camoufleert en beschermd je montage op de laatste meter, het materiaal is schuur bestendiger en soepeler dan je hoofdlijn waardoor je sterker bent op die belangrijke laatste meter. Daarnaast moet de karper natuurlijk geen argwaan krijgen, op de bodem moet de montage zo onzichtbaar mogelijk zijn en strak op de bodem liggen zodat die target unit niet weg zwemt omdat jouw lijntje tegen zijn staart kwam…

De leadcore leader is er ook in een loodvrije variant. (leadcore staat voor kern van lood) Op steeds meer wateren is de lead core leader verboden waardoor je naar de loodvrije variant moet uitwijken.

Het verbod van een (leadcore) leader of voorslag zit niet zo zeer in de milieu belasting van lood maar meer in de vis-veiligheid. Bij een lijnbreuk moet de karper niet achterblijven met ruim een meter stugge/schuurvaste onderlijn, prioriteit is altijd vis-veilig te vissen. In bepaalde circuit-wateren zie je veel gehavende bekken wat komt doordat vissen zich met een leader/loodmontage vast-zwemmen in takken en gaan trekken om los te komen. Vandaar dus het belang dat vis-veiligheid altijd op één moet staan, bedenk altijd dat een vis bij een lijnbreuk achterblijft met de haak en en stukje rig zodat hij snel los komt.

Hieronder een verzameling van rigs, om de keuze stress niet te ver op te laten lopen is de rig zeker niet de allerbelangrijkste schakel tussen vangen of blanken. Op de absolute nummer één positie staat je stekkeuze, zoek de vis! Als je vis gevonden hebt is de volgende belangrijke factor ‘wil de karper azen’. Een klein percentage wat overblijft in de puzzle om succesvol te zijn is vervolgens je aaskeuze, (voor) voeren en de rig/montage.

Stelregel voor je montage is, zorg voor een vis-veilig systeem en een scherpe haak dan zit je bijna altijd goed. Hieronder een verzameling van verschillende rigs en montages/technieken om je karper skills verder te ontwikkelen. (onderstaande links naar kennisbank, informatie artikelen zal telkens aangepast/uitgebreid worden)