Karpervissen? Onze favoriete hobby, waarover we je graag meer vertellen. Om te beginnen met karpervissen en ervaringen uit te wisselen. Met jouw ervaringen en bijvoorbeeld met onze tips. Voor meer uitleg en aan de hand van het nieuws. Over stekken in Nederland en in Frankrijk, net als de beste boilies en partikels.
Vissen op karper: de bekende soorten
Wil je op karper vissen? Dan is het natuurlijk belangrijk om de verschillende soorten beter te leren kennen. We zetten de meest bekende voor je op een rij:
-
-
- Wilde karper
Een slanke gebouwde soort karper, die we ook wel kennen als de boerenkarper. Een snelle en wendbare vis, die geldt als de oervorm. Je komt de vis voornamelijk tegen in de natuurlijke wateren zoals de poldergebieden. - Spiegelkarper
Een relatief zeldzame soort karper. Je herkent de vis aan het lage aantal schubben rond het lijf. Vaak zitten ze als kleine groepjes rond de staartwortel en de rugvin. Net als een paar op de zijflanken. Het is een resultaat van de vroegere kweek met weinig schubben, die het schoonmaken voor consumptie makkelijker maakte. - Rijenkarper
Een variatie op de schubkarper, met schubben in een regelmatige rij over de zijlijn van de vis. De schubben lopen vanaf de kieuwdeksels tot aan de staartwortel. De groei van deze soort blijft behoorlijk achter, vergeleken met de andere soorten die er zwemmen. - Lederkarper
Een zeer zeldzame variatie, die we ook wel kennen als de naaktkarper. Het lijf heeft zeer weinig tot helemaal geen schubben. De groei is langzamer, net als bij de schub- en spiegelkarper. Je zal de vis niet zo snel tegenkomen tijdens het karpervissen. - Schubkarper
De meest bekende soort karper bij veel karpervissers. Afkomstig van de boerenkarper, maar minder slank. Volledig met schubben bedekt, die klein en rond zijn. De vissen lijken sterk op elkaar, omdat er weinig variatie zit in het schubpatroon. - Graskarper
Een smalle en lange vis, die je tijdens het karpervissen misschien niet eens als karper zou herkennen. Zonder bekdraden en met een korte rugvin. De bek is naar boven gericht. De vis kan tot 40 pond wegen en tot 120cm lang worden.
- Wilde karper
-
Beginnen met karpervissen: meer over boilies
Ga je beginnen met karpervissen? Dan is het verstandig om je bijvoorbeeld wegwijs te maken in de wereld van boilies. Ze zijn er in alle soorten, kleuren, geuren en smaken. En ze gelden als het belangrijkste karper aas, dat je zelf kunt maken of kant-en-klaar kunt kopen.
Het gaat om balletjes, die afkomstig zijn uit Engeland. Ze stammen af van het woord ‘boiled’, dat staat voor ‘gekookt’. Door het koken krijgen ze een harde buitenlaag, die karpers met hun keeltanden kapot kunnen bijten. Een brasem of voorn zal dat niet lukken, waardoor je zo min mogelijk last hebt van bijvangst.
Boilies bestaat normaal gesproken uit een combinatie van water, eieren en meel. Met de juiste hoeveelheden ontstaat er een deegmengsel. Tijdens het koken ontstaan er balletjes, die we de boilies noemen.
Tip: de beste boilies kiezen voor het karpervissen? Houd rekening met onder andere de seizoenen. In de lente zijn karpers nog wat afwachten en wantrouwend. In de zomer zijn ze al minder kieskeurig en in de herfst vreten ze zich graag vol. Gebruik vismeel boillies, met veel voedingsstoffen. In de winter heeft de karper juist weer minder voer nodig, waardoor ze licht verteerbaar moeten zijn.
Partikels: bereiden en bewaren
Net zo belangrijk zijn de partikels die je gebruikt. Het gaat om zaden, granen, bonen en noten. Net als mais, kikkererwten, hennep en bijvoorbeeld tijgernoten die je kunt gebruiken als alternatief.
Je kunt er bij de grotere varianten mee vissen zoals met de boilies. De kleinere exemplaren zijn goed geschikt als ondersteunend voer. Ze hebben een grote aantrekkingskracht, omdat ze zorgen voor kleine aasjes in een bepaald oppervlak. De karpers zijn er dol op, al geldt dat helaas ook voor veel andere vissen. Een belangrijke uitzondering daarop zijn de tijgernoten, die eigenlijk alleen karpers eten.
Karpervissen: nieuws en meer
Enthousiast over het karpervissen en wil je dat graag gaan doen in bijvoorbeeld Frankrijk of eerst gewoon in Nederland? We leggen je uit over de beste stekken en geven je graag onze handige tips. Zodat jij een betere visser wordt en een geweldige karper kunt haken.
Vragen over karpervissen? Gebruik het online contactformulier. We horen graag van je!