Karper rigs: 5 populaire soorten op een rij

karper rig

Karper rigs kopen? De rig is de onderlijn. Belangrijk, om het aas op de juiste manier aan te bieden. En sterker nog, ervaren vissers zien de juiste rig als het verschil tussen wel of niet vangen. Dus, zorg ervoor dat je daar voldoende aandacht aan besteed.

Bijvoorbeeld met onze kant-en-klare karper rigs, net als met de diverse andere modellen die er beschikbaar zijn. In een normale of basic-uitvoering, net als in de diverse andere uitvoeringen. 

Karper rigs: wat is de beste keuze?

Benieuwd naar de beste rig om te vissen op karper? En hoe je daar een keuze uit maakt? Mark Hofman staat bekend om z’n duidelijke adviezen. Over de rigs die je kunt gebruiken om op karper te vissen. Met een zo groot mogelijke kans op succes. 

Hij legt je online uit met welke eenvoudige rig hij 70% van de vissen ving. Heel grote en bovendien grote aantallen, zodat je daar ook zelf mee aan de slag kunt. Zonder allerlei bijzondere extra’s en geavanceerde toepassingen. Met een juist eenvoudige rig, waardoor het ontbreekt aan toeters en bellen die eigenlijk weinig waarde toevoegen. 

Soorten rigs: 5 op een rij

Benieuwd naar de verschillende soorten karper rigs die er beschikbaar zijn? We zetten de 5 populairste voor je op een rij, zodat je daar zelf de beste rig voor karper uit kunt kiezen:

   • Normale rig (basic-model)
   • Helicopter rig
   • Stiff rig
   • Bananen rig (banana rig)
   • Combi rig

1. Normale rig (basic-model)

We beginnen basic, met de normale rig. De meest gebruikte karper onderlijn, met name onder starters. Waar je meteen goed gebruik van kunt maken, dankzij de gevlochten onderlijn van 10 tot 20 centimeter. Het maakt het een toegankelijke keuze, waar je ook zonder veel ervaring zonder problemen mee aan de slag kunt. Bovendien kun je de rig eenvoudig knopen, zodat je daar stap-voor-stap wegwijs in kunt worden.

Tip: de juiste haakmaat kiezen bij de basic rig? Een maat 4 of maat 6 is over het algemeen een goede keuze.

Gebruik een bruine onderlijndraad bij een zandondergrond, terwijl groen beter geschikt is bij veel waterplanten. Bovendien heb je de keuze uit verschillende dikten, die je ook kunt afstemmen op de kleur van de bodem. Het is aan de andere kant standaard een veelzijdige rig voor karper. Die je goed in de Nederlandse wateren kunt gebruiken, zoals in vijvers, rivieren en kanalen. 

2. Helicopter rig

Een bijzondere karper rig, dankzij de wartel boven het lood. Het grote voordeel daarvan is dat je er tijdens het werpen geen last van hebt dat deze in de knoop kan raken. Dat maakt de rig goed geschikt om over grotere afstand op karper te vissen.

Het lood van de helicopter rig zinkt als eerst naar de bodem, waarna de onderlijn met het aas zal volgen. Dat voorkomt dat het aas wegzakt in de bodem. Vis je regelmatig in water met een zachte(re) ondergrond? Bij afgestorven planten of in modder behoort deze rig tot de besten om op karper te vissen.

Tip: stem de lengte van de onderlijn af op de omstandigheden. Zo’n 10 tot 20cm is een goede keuze. 

3. Stiff rig

De stiff rig is stugger dan wat je misschien gewend bent. Met een kortere lengte, van zo’n 8 tot 15cm. Het grote voordeel daarvan is dat je de onderlijn niet zomaar kwijtraakt, als die door de karper is opgezogen.

Heerst er veel dressuur op het water waar je vist? Dan is de stiff rig de beste keuze. Karpers hebben er de neiging om het aas snel uit te spugen als ze het niet vertrouwen. De stugheid van de onderlijn zorgt er samen met de (kromme) vorm daarvan voor dat je de vis toch kunt haken.  

4. Bananen rig (banana rig)

Een karper rig die je niet zomaar kwijt zal raken. Een kort exemplaar, dat slechts bestaat uit 2 tot 3cm onderlijnmateriaal. Gebogen, waardoor het de naam Banana rig heeft gekregen. (tegenwoordig de Chod rig) Het inhaken van de karper is daardoor bijna gegarandeerd, zelfs in dressuur wateren. 

Tip: veel karper vissers gebruiken de bananen rig samen met een pop-up boilie. De boilie zweeft een paar centimeters boven de bodem, terwijl het lood ervoor zorgt dat deze laag genoeg blijft. De beste manier om karpers te haken. 

5. Combi rig

Een bijzondere keuze binnen de karper rigs, die bestaat uit twee materialen voor de onderlijn. De combinatie helpt het aas op een zo natuurlijk mogelijke manier te presenteren. Bovendien kan het tijdens het werpen niet in de knoop raken, om je daar geen zorgen over te maken.

Het soepele materiaal voor de onderlijn helpt het aas op een natuurlijke manier aan te bieden. Het stugge deel voorkomt dat de rig in de knoop kan raken. Bovendien kan de karper zich niet zomaar meer los maken door kopschudden, omdat de rig daarvoor voldoende stugheid bevat. 

Karper rigs kopen

Wil je karper rigs kopen en zoek je naar de verschillende beschikbare modellen? Ontdek bijvoorbeeld de helicopter rig, net als de maden rigs voor karpers. Je kan natuurlijk zelf rigs knopen maar in de verschillende webshops of hengelsport speciaalzaken kun je ook kant en klare rigs kopen om karper mee te vangen.

En ga je karper vissen in het kanaal of zoek je naar tips om de rig goed te knopen? We leggen het je online graag uit, zodat je deze geweldige hobby met ons kunt delen.  

Vragen over karper rigs? Gebruik het online contactformulier. We horen graag van je!