D-rig

1843

In de serie over karper rigs nemen we deze keer de D-rig onder de loep. Door de D vorm van de hair heeft het haakaas veel bewegingsruimte. Vandaar dat deze montage uitermate geschikt is om met pop-up te vissen of een aas wat drijvend (gemaakt) is.

De D-rig kan gemaakt worden van verschillende materialen onderlijnen. Deze rig is tevens uitermate geschikt om met plastic aas te vissen. Doordat het aas kort op de haak zit en toch bewegingsvrijheid heeft zal bij het opzuigen van het haakaas de karper direct de haak mee naar binnenzuigen. Door het gebruik van lichtgewicht aas kort tegen de haak is dat de kans om in de knoop te gooien minimaal.

De D-rig is overigens ook voor bodem aas te gebruiken al wordt deze het meeste ingezet met drijvende aas soorten. De D-rig is ooit ontworpen om het uitspugen van het aas en de haak te voorkomen. Zoals eerder geschreven in het artikel ‘keuzestress’ werkt een standaard onderlijn of chod in de meeste gevallen perfect, heb je geen vertrouwen meer in je montage of heb je veel last van opname van je haakaas maar de haak geen kans krijgt om vlees te pakken zou je de D-rig eens kunnen uitproberen.

Hieronder (en bovenaan) enkele video’s om je een indruk te geven van de D-rig en te bekijken hoe je deze montage zelf kan maken.

Vang een bak!